Asociatia Filantropia Ortodoxa Sibiu

 

În data de 02.12.2009, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Dr Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost înfiinţată Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sibiu, cu atribuţii în domeniul serviciilor de asistenţă socială şi în cel al activităţior social-filantropice. Asociaţia a fost gândită şi activează în sprijinul şi completarea activităţilor Departamentului Social-Filantropic. Între cele două entităţi există o strânsă relaţie şi organizaţia a fost parteneră în multe din proiectele şi activităţile Departamentului.

 

Servicii de asistenţă socială

 

Activitate

Opţiunea îngrijirii în comunitate are sensul asigurării sprijinului şi serviciilor de care au nevoie persoanele cu risc ridicat de excluziune socială, pentru a putea trăi într-un mod cât mai independent posibil, în propriile lor locuinţe, ori în mediul „obişnuit” al comunităţii. În acest sens asociaţia îşi propune să ofere servicii de suport, care să ajute beneficiarii să atingă un nivel maxim de independenţă, incluzând şi o integrare în viaţa religioasă a comunităţii.

Categoriile de beneficiari vizate sunt: persoanele cu situaţie economico-socială precară; persoanele vârstnice, fără aparţinători / cu aparţinători care nu îi pot sprijini; persoanele cu probleme de sănătate şi nevoi sociale şi elevii/ studenţii cu risc de abandon şcolar.

 

Proiecte derulate

Proiectul „Masa pe roti”

Proiectul „Cursuri de formare pentru profesionişti”

Proiectul ”Să învăţăm jucându-ne”

Proiectul „Împreună” 

În luna februarie 2011 Asociaţia Filantopia, în parteneriat cu Protopopiatul Sălişte şi cu Primăria locală, a deschis în localitatea Sălişte, jud. Sibiu “Centrul de servicii social-educative” în care s-au desfăşurat activităţi până la vacanţa de vară a copiilor, prin implicarea unei voluntare din cadrul Asociaţiei Filantropia.  În luna mai 2011 centrul a fost dotat cu 6 calculatoare primite prin câştigarea unui proiect depus de asociaţie în cadrul schemei de finanţare Assoclic 1-2011, lansată de Asociaţia Ateliere Fără Frontiere Bucureşti.

 

„Un zâmbet de Crăciun“

Începând cu sărbătorilor de Crăciun 2013, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sibiu şi Departamentul Social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului au oferit o excursie copiilor instituţionalizaţi de la Centrul de Plasament din Orlat, judeţul Sibiu. 101 copii de la instituţia amintită au petrecut o zi în Târgul de Crăciun din Piaţa Mare a Sibiului, au primit masa de prânz şi pachete cu dulciuri şi jucării. Proiectul asociaţiei, intitulat „Un zâmbet de Crăciun“, a fost sprijinit financiar de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi de mai mulţi sponsori locali. Copiii au pregătit şi un program artistic, interpretând colinde şi momente tradiţionale. Pentru majoritatea copiilor din Centrul de Plasament de la Orlat a fost prima dată când au venit la un astfel de târg şi s-au bucurat de momente de relaxare şi de joacă, specifice vârstei.

 

„Influenţa mediilor de comunicare asupra tinerilor şi a familiei

În luna martie 2014 Asociaţia Filantropia a depus un proiect, care a fost acceptat, în cadrul concursului de strângere de fonduri, organizat de către Fundaţia Comunitară Sibiu. Cu această ocazie s-au organizat trei conferinţe, două la Sibiu şi una la Râşnov, cu tema „Influenţa mediilor de comunicare asupra tinerilor şi a familiei” susţinute de biofizicianul Virgiliu Gheorghe, în vederea tragerii unui semnal de alarmă asupra pericolelor la care sunt expuşi în mod special copiii şi tinerii atunci când petrec prea mult timp în faţa televizorului, a calculatorului şi pe reţelele de socializare. Cu această ocazie s-a realizat şi o cercetare în domeniu, prin aplicarea şi prelucrarea unui chestionar participanţilor la conferinţe.

 

“Nu lăsa strada să-i fure”

Asociaţia Filantropia Sibiu, a demarat proiectele, în colaborare cu Departamentul Social-Filantropic, “Nu lăsa strada să-i fure” din anul 2012 şi „Nouă ne pasă de ei” care cuprind diverse activităţi de ajutorare şi sprijinire a persoanelor fără adăpost sau aflate în dificultăţi materiale deosebite, atât adulte, din Adăpostul de noapte din Sibiu sau de la cantina socială de la Biserica “Sfântul Ioan Iacob Românul” Sibiu, cât şi minore de la Centrul de zi pentru copii “Casa Deschisă” din Sibiu.

 

Activitate social-filantropică

 

În cadrul programului naţional “Şcoala altfel”, s-au organizat şi desfăşurat sesiuni de informare, cu tema „Traficul de persoane: o realitate a zilelor noastre”. Sesiunile au avut loc la licee din Sibiu şi judeţ şi se adresează elevilor din clasele a IX -XII. Cu acest prilej sunt prezentate noţiuni teoretice generale referitoare la fenomenul traficului de persoane, paşi de urmat pentru a nu deveni o victimă a traficanţilor de persoane, au fost prezentate studii de caz şi spoturi reprezentative.

 

Tot în cadrul programului „Şcoala altfel„, în 5 aprilie 2012, 50 de elevi de la Cercul de etică „Sophia” al Colegiului „Octavian Goga” Sibiu au beneficiat de o excursie la Mănăstirea „Brâncoveanu” – Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, unde au avut ocazia să cunoască aspecte ale vieţii liturgice monahale, istoricul mănăstirii, vizitarea muzeului, bibliotecii mănăstirii, atelierului de pictură şi de restaurare a icoanelor.

 

În parteneriat cu Serviciul Naţional de Voluntariat şi Crucea Roşie Sibiu, asociaţia a organizat în data de 19.04.2010 campania Implică-te! Hai cu noi in echipa socială!, în vederea recrutării de voluntari dispusi sa se implice in activitatile sociale ale proiectelor “Să învăţăm jucându-ne!” şi “Împreună”. Campania s-a desfăşurat în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială – ULBS, în cadrul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” Sibiu şi la Grupul Şcolar de Construcţii şi Arhitectură „Carol I” Sibiu.